- Obszary działania
- ›
- Ośrodek pomocy społecznej
- ›
- Aktualności
Podprogram 2018 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Trzebnicy z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 599 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego, Gminy Trzebnica.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 28.565 ton żywności
- 2320 paczek żywnościowych
4. W ramach Podprogramu 2018 dla 105 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 2 spotkania dla 24 uczestników
• Żywieniowe -2 spotkania dla 41 uczestników
• Kulinarne - 2 spotkania dla 40 uczestników.
